SNS Bank hervat zijn dividenduitkering. De genationaliseerde bank heeft zijn winst afgelopen jaar stevig weten uit te bouwen en wil daarvan 100 miljoen euro afdragen aan de stichting die de staatsbelangen in financiële ondernemingen beheert (NLFI).

SNS maakte donderdag bekend dat de nettowinst is toegenomen van 151 miljoen euro in 2014 naar 348 miljoen euro vorig jaar. Net als de andere banken profiteerde het financiële concern van de verbeterende economische omstandigheden en de oplevende huizenmarkt. Er hoefde aanzienlijk minder afgeboekt te worden op slechte leningen.

In 2014 werden de resultaten daarbij nog sterk gedrukt door de eenmalige bijdrage aan de nationalisering.

Lage rente

De bank, die eind september definitief loskwam van voormalig moederbedrijf SNS Reaal, is erin geslaagd zijn positie op het gebied van nieuwe betaalrekeningen verder te versterken. Er werden ook fors meer hypotheken verkocht. Dit ging wel gepaard met hogere operationele lasten en een lagere rentemarge.

Ook SNS ervaart in zijn verdienmodel de nadelen van de aanhoudend lage rente in Europa. Door hogere aflossingen liep de waarde van de hypotheekportefeuille afgelopen jaar bovendien iets terug.

Alles bij elkaar werden 254.000 nieuwe klanten verwelkomd, waardoor het totale klantenbestand van de bank eind 2015 de grens van 3 miljoen oversteeg. SNS, dat ook merken voert als ASN Bank en RegioBank, streeft ernaar te groeien op de hypotheek- en spaarmarkt. Het marktaandeel ligt nu tussen de 7 en 8 procent en dit moet op termijn naar 10 procent gaan.

Ruime buffer

Financieel directeur Annemiek van Melick stelt dat de bank inmiddels een ruime buffer heeft en daardoor makkelijk kan voldoen aan de kapitaalseisen. SNS verwacht wel dat de nettowinst over 2016 iets lager zal uitvallen dan vorig jaar. Dit heeft te maken met de eerste bijdrage aan de reserve die banken samen moeten optuigen om spaartegoeden te garanderen.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de privatisering van SNS Bank. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wacht onder meer nog op een advies van NLFI hierover. Dat komt naar verwachting niet eerder dan medio dit jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl